Energie besparen winter 2016/2017

De meeste consumenten starten al met energie besparen wanneer het buiten kouder word. Door actief bezig te gaan met het besparen op gas bijvoorbeeld. De gaskosten lopen in de winter immers altijd op omdat we onze woningen verwarmen. De gemiddelde besparing kan oplopen tot zo’n 500 tot 600 euro per jaar.

Slechte isolatie zorgt voor hoger gasverbruik

Vooral wanneer u in een woning woont die slecht geïsoleerd is kunt u energie besparen. Door op een efficiënte manier met uw stookkosten om te gaan zult u geld besparen. U hoeft hierbij helemaal niet in de kou te zitten maar zet simpelweg de thermostaat een graad lager. De verwarming hoeft niet de hele dag aan te staan in de winter, vooral wanneer u werkt kan deze prima uit. U stoot daarmee ook minder aan broeikasgassen uit.

Draai radiator uit in slaapkamers

Kamers waar u weinig bent daar kunt u de verwarming gerust uitzetten. U bent vast wel eens een deurdranger tegengekomen, deze deurdranger zorgt ervoor dat een deur automatisch achter u sluit. Een deurdranger is al te koop vanaf €40. Plaats deze maar eens op een paar deuren in uw huis. Door de deuren gesloten te houden kan de woonkamer lekker aangenaam warm blijven. Stel de thermostaat ook in op 15 graden wanneer u het huis verlaat of gaat slapen. Dit zorgt voor een besparing op de energierekening van ongeveer €80 per jaar.

Bespaar met deze tips al €200 per jaar

Elk vertrek waar de verwarming niet aan staat scheelt u €50 op jaarbasis aan gaskosten. Zonder daar al teveel moeite voor te doen bij het naleven van deze tips bespaart u al €200 per jaar op gas. Is uw woning echt slecht geïsoleerd? denk er dan eens over na om de woning te isoleren want een slechte isolatie zorgt ook voor andere problemen. Problemen met vocht en schimmel in huis bijvoorbeeld zijn niet goed voor de gezondheid. Betreft het een huurwoning? Ga eens in gesprek met uw verhuurder en vraag om een oplossing.

Houdt warmte binnen

De goedkoopste manier om de woning warm te houden is het sluiten van de gordijnen, let er wel op dat de gordijnen niet voor de verwarming hangt. Zet ook geen meubels voor de radiatoren dit houdt warmte tegen. Houdt de gewoonte aan om elke nacht uw thermostaat op 15 graden te zetten, uw woning blijft dan een beetje verwarmd maar het kost u niet veel. Helemaal uitzetten is juist niet goed omdat er dan veel vocht in huis ontstaat, ook kunnen leidingen hierdoor bevriezen.

Instelbare klokthermostaat is handiger dan handmatige thermostaat

Heeft u een thermostaat die in te stellen is? Stel deze dan in op de juiste manier en uw woning word verwarmd op de juiste tijden en gaat uit wanneer u vertrekt of gaat slapen. Loop de leidingen in huis na en bekijk welke leidingen u kunt isoleren. Isolatiemateriaal voor uw leidingen zijn goedkoop ze kosten €1 per meter. Het materiaal is kunststofschuim dat u zo om de leidingen heen kunt schuiven. Drinkwaterleidingen hoeven dan weer niet geïsoleerd te worden omdat u daarmee het risico op Legionella vergroot.

Energiekosten opnieuw berekenen

Verder is het van belang om uw radiatoren goed te reinigen van tijd tot tijd dit kunt u gewoon doen met een vochtig doekje. Ventileer uw huis dan ook goed want een hoge luchtvochtigheid in huis is ongezond. Bekijkt u uw tarieven voor elektra en gas en vindt u deze te duur? Start dan met energiekosten berekenen en stap over naar een goedkopere aanbieder. Met een overstap naar een andere aanbieder bespaart u bovenop de besparingstips nog eens extra €450 per jaar.

Een reactie plaatsen