Tesla bouwt immense opslagbatterij in de VS

tesla-fabriekAutoproducent Tesla heeft in samenwerking met Altagas en AES een enorme opslagbatterij gebouwd in de staat Californië. De opslagcapaciteit van de batterij bedraagt 15% van de totale opslag die in 2016 in gebruik genomen werd. De omvang van de opslagbatterij is te vergelijken met 396 koelkasten. Het betreft hier 3 batterijen waar de Powerpack van Tesla ook onderdeel van is.

Groei elektrische auto’s zet door

De groei van elektrische auto’s blijft maar doorgaan waardoor er ook meer opslagcapaciteit nodig is. Nu de kostprijzen voor lithium-ion batterijen met bijna 50% zijn gedaald worden de prijzen van grote opslagbatterijen ook goedkoper. De energiebedrijven zijn verplicht om in 2020 minimaal 1.3 GW aan opslagcapaciteit te hebben. Toch worden er vraagtekens gezet bij de opslagcapaciteit want de kostprijs voor duurzame energie is nu nog te duur. Pas wanneer de kostprijs voor duurzame energie met de helft gehalveerd zou worden dan kan de opslagbatterij winstgevend zijn.

Duurzame energie opslaan in opslagbatterij komt steeds dichterbij

Toch kan de immense opslagbatterij de pieken in duurzame energie opslaan waardoor gascentrales minder hoeven bij te springen wanneer er vraag is naar energie. Tesla heeft de ambitie om de komende tien jaar 15 GW aan opslagcapaciteit erbij te bouwen. Een dergelijke opslagbatterij is nog altijd een beter alternatief om het gebruik van gas terug te dringen.

Techniek opslagbatterij blijft in beweging

De tegenwoordige opslagbatterijen zijn nog te klein om grote hoeveelheden duurzame energie in op te kunnen slaan. De technologie ontwikkeld zich wel steeds sneller om onze energievoorziening in de toekomst te kunnen garanderen maar nog niet snel genoeg. Uiteindelijk leven we straks in een omgeving waar energie opslaan en zelf kunnen regelen heel normaal is. Tot die tijd is het gebruik van fossiele brandstoffen nog nodig om aan de vraag aan energie te kunnen voldoen.

Een reactie plaatsen