Energie vergelijken loont nog steeds

Toen de energiemarkt in 2004 werd vrijgegeven kwamen er al snel nieuwe energieleveranciers op de markt. Ze gingen de concurrentie aan met bestaande energieleveranciers zoals Nuon, Essent en Eneco. Omdat veel mensen nog huiverig waren bleven zij stilletjes zitten niet wetende dat ze flink konden besparen.

Nieuwe energieleveranciers zoals Greenchoice, Oxxio en de Nederlandse energie maatschappij deden flink hun best om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van voordeligere tarieven. Dit gebeurde veelal via omstreden wervingsmethodes zoals callenters en huis aan huis verkoop bedrijven.

Lees ook https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/7328/Consumentenautoriteit-beboet-de-Nederlandse-Energie-Maatschappij-voor-misleidende-telefonische-werving/

Lees ook https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/5819/NMa-beboet-Greenchoice-en-energiedirect-voor-colportagepraktijken/

Lees ook https://www.acm.nl/nl/publicaties/publicatie/10208/350000-euro-aan-boetes-voor-negeren-Bel-me-niet-Register/

Invasie van goedkopere energieleveranciers

Dagelijks werden er duizenden mensen benaderd via telefoon en aan de deur. Al snel bleek dat er veel vraag was naar mogelijkheden tot besparen op energie. Dit bleef niet onopgemerkt bij buitenlandse energiebedrijven die hierdoor kans zagen om op Nederlandse bodem goedkope energie te leveren ten koste van de traditionele gevestigde orde.

Concurrentie op de Nederlandse energiemarkt

Inmiddels kent de Nederlandse energiemarkt meer dan 20 verschillende energieaanbieders die allen energie leveren aan consumenten en bedrijven. Hierdoor hebben Nuon, Essent en Eneco in de afgelopen jaren miljoenen klanten zien vertrekken naar hun goedkopere concurrentie.

Honderden euro’s besparen op energie

Toen de ACM het eerste halfjaar onderzoek publiceerde waaruit bleek dat huishoudens met een gemiddeld energieverbruik al snel honderden euro’s per jaar konden besparen kwam de energiemarkt pas echt op gang. Duizenden mensen stapten over van energieleverancier en in 2012 werd zelfs een record gemeten. In dat jaar waren net zoveel mensen overgestapt als in de afgelopen 8 jaren daarvoor. Maar daar bleef het niet bij. Ook in de jaren daarna bleef het aantal mensen dat overstapte naar een andere energieleverancier stijgen. Inmiddels zijn meer dan de helft van alle energieleveranciers gewisseld van energieleverancier.

Opkomst van energie vergelijkingssites

Omdat de energieprijzen onderhavig zijn aan veranderingen op de ontwikkelingen in de energiemarkt zoals de wereld olieprijzen moeten energieleverancier continue blijven inspelen op de verwachtingen. Door hier slim mee om te gaan kunnen huishoudens veel geld besparen als ze via de inmiddels alom bekende energie vergelijkingssites energieprijzen vergelijken en overstappen.

Voorbeelden van energie vergelijkingssites

Duidelijkheid voor consument en bedrijf

Energie is niet een product wat iedereen wil hebben, maar wel nodig hebben en omdat de energieprijzen steeds veranderen en daarbij ook nog eens verschillende per energieleverancier loont het de moeite om de prijzen van energie te vergelijken op vergelijkingssites. Energieleveranciers bieden op vergelijkingssites namelijk lagere energieprijzen aan dan op hun eigen website. Waarom is dat eigenlijk zo? Op hun eigen website hoeven zij niet te concurreren met andere aanbieders. Ze kunnen gewoon vertellen dat ze de goedkoopste zijn terwijl ze dat in feite niet zijn.

Mensen stappen massaal over van energieleverancier

Om eerder genoemde redenen zijn mensen massaal gaan energie vergelijken om zodoende de laagste energieprijzen te vinden en te besparen op hun energiekosten en geld over te houden voor andere dingen dan hun energierekening. Uit onderzoek van de ACM blijk dat huishoudens, maar ook bedrijven forse besparingen kunnen behalen.

Zelf online prijzen van energie vergelijken en besparen

Wilt u ook uw energie vergelijken en bekijken of u goedkoper kan dan nu? Ga dan eens naar de onafhankelijke energie vergelijkingssite Energievergelijking.nl. Energievergelijking.nl bestaat al sinds de energiemarkt werd vrijgegevens en houdt sindsdien de energieprijzen en aanbiedingen van alle energieleveranciers bij welke op hun beurt weer met elkaar worden vergeleken. Met behulp van Energievergelijking.nl kunt u direct zien wie de goedkoopste energieleverancier is bij u de regio. Indien gewenst kunt u direct overstappen en uw energiekosten verlagen.

Een reactie plaatsen