Alleen stroom afsluiten omdat u stadsverwarming heeft?

De meesten weten onderhand dat je online bij verschillende vergelijkingssites terecht kunt voor het vergelijken van stroom en gas. Het komt ook voor dat je alleen kunt kiezen voor een stroomproduct omdat je aangesloten bent op stadsverwarming. In dat geval kun je helaas niet kiezen voor een combi contract van gas en stroom omdat je geen gasaansluiting in huis hebt. In geval van stadsverwarming ben je gebonden aan je warmteleverancier en daarmee kun je niet overstappen.

Alleen stroom vergelijken

Dan verleg je je zoektocht naar alleen stroom vergelijken en daar zijn ook voldoende aanbiedingen in te vinden. In een energievergelijker kun je bij het personaliseren van je zoekopdracht alleen je stroomverbruik invoeren en laat je het veld van gas leeg en zet je die op 0. Je ontvangt dan een overzicht van alle energieleveranciers die je de beste energie aanbiedingen doen gebaseerd op jouw adres voor alleen stroom.

Maximale warmtetarieven worden eenmaal per jaar vastgesteld door de ACM

Heb je stadsverwarming? Dan betaal je aan jouw warmteleverancier iedere maand een bedrag die overeen hoort te komen volgens de prijzen die huishoudens betalen voor hun gasverbruik. Je bent dan ook gebonden aan deze leverancier omdat warmteleveranciers een monopolie positie hebben in de energiemarkt. Volgens de Warmtewet 2014 mag een afnemer niet meer betalen dan de opgelegde tarieven vanuit de ACM. De leverancier kan jou een aantal warmteposten in rekening brengen zoals:

  • Gemaakte kosten voor het gebruik van warmte
  • Huur voor de warmtewisselaar
  • Meterhuur

Je hebt dus geen cv-ketel in huis maar de warmte van de radiatoren en het warme water uit de kraan is afkomstig van de waterleidingen die aangesloten zijn op de blokverwarming of stadsverwarming. Deze warmte word verkregen uit bijvoorbeeld restwarmte van grote industriële bedrijven uit de buurt.

Geen warm water uit de kraan wat nu?

Wanneer de verwarming zou wegvallen dan voorziet de Warmtewet in een financiële compensatie wanneer het langer dan 4 uren betreft. Neem in dat geval contact op met je warmteleverancier. Over het algemeen is de verhuurder ook de warmteleverancier maar kan het ook zijn dat het een energieleverancier betreft zoals Eneco. Of misschien krijg je warmte geleverd van de Vereniging van Eigenaren die een eigen warmtenet onderhoud. Het maximale tarief voor de stadsverwarming word één keer per jaar per brief bekend gemaakt.

Vrij kiezen voor goedkoopste stroomproduct

Gelukkig kun je wel vrij kiezen voor een leverancier die jouw stroomlevering verzorgt en daar kun je ook fiks wat geld op besparen. Door je energieverbruik in te voeren zul je al snel opmerken dat er verschillende stroom aanbiedingen verkrijgbaar zijn. Overstappen naar een andere stroomleverancier is gratis en zo gepiept. Start dan ook direct met stroom vergelijken en bekijk jouw voordeel.