Het verschil tussen groene en grijze energie

groene energie vergelijken

Vraagt u zich af wat het verschil is tussen groene en grijze energie? U zult vast wel eens een groene energie aanbieding onder uw neus gekregen hebben. Stap over op groene energie staat er dan. Maar waar bestaat groene energie uit?

Groene energie=goed en grijze energie=fout

Groene energie is een verzamelwoord voor energie dat groen oftewel schoon geproduceerd is. Het woord is eigenlijk nog niet zo oud want in de jaren 80 en 90 bestond het nog niet. Groene energie bestond wel maar daar werd weinig gebruik van gemaakt. Zonne-energie is daar een mooi voorbeeld van, de zon bestaat al sinds het ontstaan van de aarde. En de zonnestralen worden gebruikt om energie van te produceren. Ook word er gebruik gemaakt van warmte van de zon om huizen mee te verwarmen denk maar eens aan een zonneboiler.

Zonnepanelen en zonne-energie

Tegenwoordig heb je enorm veel keuze in zonnepanelen waarmee zonne-energie het meeste word opgewekt. Maar dit is niet de enige groene energie variant want zo heb je ook nog de kracht van de wind in de vorm van windenergie. Een oud voorbeeld hiervan is een windmolen: hoe harder de wieken draaien bij veel wind hoe meer windenergie er word geproduceerd.

Biomassa energie kan ook prima als groene energie fungeren

De techniek word steeds uitgebreider en men werd vindingrijker en kwam er achter dat je met het verbranden van mest en tuinafval biomassa kon produceren dus dit is ook een vorm van groene energie. Al deze bronnen zijn oneindig en worden geleverd door moeder natuur. Daarom wil de overheid ook zo snel mogelijk verduurzamen en over ruim 30 jaar moet Nederland over zijn gegaan op 100% duurzame energie.

Een andere bron die ook oneindig is is water, met water kun je ook prima energie opwekken door middel van een waterkrachtcentrale. Een waterkrachtcentrale heeft turbines die gebruik maken van rivierwater bijvoorbeeld.

Grijze energie was goedkoper vroeger

Grijze energie klinkt men bekender in de oren en hierbij worden bronnen gebruikt zoals steenkool en olie. Ook gas is een product waarmee je energie kunt produceren. Het probleem van deze bronnen is dat ze vervuilend zijn en niet oneindig te gebruiken zijn. Ze raken op en vervuilen ons klimaat door de broeikasgassen die hierbij vrijkomen. Een andere vorm van grijze energie is kernenergie hierbij mogen dan wel geen schadelijke gassen vrijkomen maar afval van kernenergie draagt natuurlijk ook niet bij aan ons milieu.

Groene energie beter voor het milieu maar tegenwoordig ook voor de portemonnee

Daarom is het produceren van groene energie een veel beter en schoner alternatief voor ons klimaat. Tegenwoordig zijn de energieprijzen voor groene energie even goedkoop als voor grijze energie. De ene energieleverancier wekt puur en alleen Hollandse groene energie op en de andere energieleverancier haalt de groene energie uit het buitenland waarbij een groencertificaat word geleverd.

Groene energie vergelijken kan dus gerust en u zult zien dat u hier niet meer extra voor hoeft te betalen. Bijna alle energieleveranciers bieden goedkope groene energieprijzen aan. Overstappen naar een groene energieleverancier is dan ook de beste optie.