Hoe kun je energie opwekken met duurzame energie?

Wanneer u met plannen rondloopt om zelf uw eigen energieleverancier te worden dan kan dit op een aantal manieren. Bent u agrariër? Dan wilt u waarschijnlijk een bio-energie installatie plaatsen. Zonnepanelen zijn het meest gangbaar waar de consument voor kiest. Met een set zonnepanelen kunt u al flink besparen op uw energiekosten.

Overheid heeft subsidiepotjes voor duurzame energie

De overheid stimuleert huishoudens maar ook bedrijven om te kiezen voor opwekking met duurzame energie. We verlagen op die manier de CO2 uitstoot wat weer beter is voor ons milieu. De overheid heeft dan ook een handige subsidiewijzer waarin gezocht kan worden op trefwoord. U kunt ook bij uw gemeente te rade gaan over wat er mogelijk is om duurzaam energie te gaan opwekken, ook zij verstrekken in de meeste gevallen wel een subsidie.

Belasting terugvragen voor aanschaf en installatie

Voor een set zonnepanelen moet u rekenen tussen de €4000 en €5000 kwijt te zijn. Staart u zich niet blind op de terugverdientijd want die kan in de meeste gevallen heel gunstig worden voorgeschoteld. Bekijk eerst de huidige energieprijzen en bereken dan zelf uw terugverdientijd. U moet onthouden: Hoe lager de energieprijs hoe langer uw terugverdientijd word. Op zich maakt dat niet veel uit want besparen op de energierekening doet u wel sneller. Ieder jaar kunt u uw geproduceerde energie verrekenen met uw verbruik aan energie, hieruit blijft een restant over en die moet u nog betalen aan uw energieleverancier. Het restant word ook wel salderen genoemd en u bespaart toch wel een paar honderd euro op uw energiekosten met het gebruik van zonnepanelen.

Bekijk wel of uw daken geschikt zijn voor zonnepanelen de zonligging is namelijk belangrijk. U kunt ook een subsidie krijgen voor de aanschaf van de zonnepanelen daardoor kunt u ruim €400 terugkrijgen van de belastingdienst. Op MilieuCentraal kunt u meer lezen over het energie besparen met zonnepanelen.

Windenergie is ook duurzame energie

U heeft vast die grote windmolens langs de snelweg wel gezien bij Lelystad in de buurt, dat is ook een vorm van duurzame energie opwekken. U kunt helaas niet zo’n grote windmolen kwijt in de achtertuin maar u kunt zich wel aanmelden bij een energieleverancier die een windenergieproject heeft, met zo’n project koopt u een stukje windmolen. Deze windmolen zal een bepaalde capaciteit aan energie opleveren die word verrekend met uw eigen verbruik. Men kiest niet snel voor een eigen windmolen in eerste instantie omdat ze erg veel ruimte in nemen, maar een windmolen die draait maakt enorm veel herrie.

Verwarm uw huis gratis met de zon

Dan zijn er nog zonneboilers en met een zonneboiler gebruikt u de zon net als bij zonnepanelen maar dit keer word de zon gebruikt voor de warmwatervoorziening in huis. De zonneboiler kan water opslaan en dat water word verwarmt door zonnestralen. Met dit water kunt u de vaatwasser gebruiken maar u kunt er ook mee douchen. De zonneboiler neemt dan de functie in van de CV ketel en verwarmt uw huis. De verwachte besparing met een zonneboiler is dat u de helft minder aan kosten voor water kwijt bent. Ter vergelijking: Draait u een huishouden van 4 personen kan hiermee €150 per jaar aan gaskosten besparen. Heeft u een elektrische boiler? Dan is uw besparing nog veel hoger €370 per jaar.

De overheid heeft een regeling geactiveerd de Investeringssubsidie duurzame energie die voor een aantal jaren geldt en waarbij consumenten en bedrijven worden tegemoet gekomen in de kosten voor het aanschaffen van: pelletkachels, biomassaketels, warmtepompen en zonneboilers. Ieder jaar maakt de overheid de hoogte van het budget openbaar daarop kun je een aanvraag indienen van 1 januari tot en met 31 december. Hoe sneller je een aanvraag indient hoe beter want het komt vaak voor dat het budget halverwege al  op is. Er komen steeds meer aanvragen binnen van consumenten en bedrijven die op een duurzame manier willen bijdragen aan ons klimaat.