Uw eerste energiecontract?

Bent u starter op de woningmarkt en betrekt u voor het eerst een woning? Dan krijgt u ook te maken met het afsluiten van uw eerste energiecontract. Er moeten heel veel zaken geregeld worden. Bij een koopwoning heeft u te maken met de hypotheek en verzekeringen, betreft het een huurwoning dan betaalt u huur aan de huurbaas en/of woningbouwvereniging. Ook moet u op zoek gaan naar een nieuwe energieleverancier die de energie en gaslevering op uw adres gaat verzorgen.

Al een energieleverancier actief op uw adres?

Ga eerst na of er al een energieleverancier actief is op uw nieuwe woonadres, wanneer dat het geval is dan vraagt u de oude bewoner die op te zeggen, of u neemt het energiecontract over maar het beste is om een nieuw energiecontract af te sluiten. Is er nog géén energieleverancier actief? Sluit dan er dan zo snel mogelijk een contract af zodat u verzekerd bent van energie en gas wanneer u de woning voor het eerst gaat betrekken.

Geen energielevering? Sluit zo spoedig mogelijk een energiecontract af

Wanneer er geen energiecontract is (in geval van een nieuwbouwwoning) dan moet je eerst een aansluiting aanvragen, in de meeste gevallen heeft het bouwbedrijf die de woning heeft gebouwd wel een bouwaansluiting geactiveerd omdat ze tijdens de bouw energie en gas nodig hebben gehad. Zoek eerst uit wie de regionale netbeheerder is dit kun je doen op EANcodeboek.nl. U bent verplicht om binnen 3 weken een energiecontract af te sluiten. Er komen natuurlijk al genoeg zaken op u af die u moet regelen, en dan rest u de vraag ook nog wat voor energiecontract u dan het beste kunt afsluiten.

Welk energiecontract is het beste?

De soort energie en de levertijd bijvoorbeeld zijn belangrijke punten waar u op dient te letten. Het beste is nog altijd om een energiecontract te kiezen met een looptijd van 12 maanden en gezien de toevoer van groene stroom kunt u gerust kiezen voor een groene energieleverancier. Heeft u een geschikt energieproduct gevonden? En blijkt deze na veel energie vergelijken de goedkoopste energie te zijn? Dan kunt het overstapproces in gang zetten. Het overstappen is gratis en de energieleverancier zal ook automatisch uw netbeheerder op de hoogte stellen. In het kort:

  • Sluit zo snel mogelijk een energiecontract af
  • Kies voor de goedkoopste energieleverancier
  • Kies voor groene stroom
  • Ga voor een 1 jarig energiecontract

Meteen energiezuinig beginnen is de beste remedie tegen een hoge eindafrekening

Geef ook de samenstelling van uw huishouden aan zodat u een globaal beeld hebt van uw toekomstige energie en gasverbruik. Het uiteindelijke verbruik zal na een jaar duidelijk worden. Bij het online energie vergelijken kun je de samenstelling van je huishouden aangeven zodat je een beeld hebt van wat je gaat betalen voor je energiekosten.

Omdat je je eerste energiecontract gaat afsluiten kun je natuurlijk niet weten hoeveel je precies gaat gebruiken, houdt er dan ook rekening mee dat je misschien moet bijbetalen aan het einde van het jaar. De beste tip die wij je kunnen geven is om meteen al bedacht te zijn op je verbruik in energie en gas. Je begint dan al direct met een schone lei en onderneemt stappen om energie te besparen, je vervuilt zo minder het milieu en bespaart aan het einde van de rit ook geld.

Energie en gas vooruit betalen is normaal

De nieuwe energieleverancier zal iedere maand een voorschotnota sturen met daarop een bedrag die zij maandelijks van jou willen ontvangen. Dit bedrag betaal je dus als voorschot op je energie en gaslevering. Wanneer je dus energiezuinig bent geweest het hele jaar zul je waarschijnlijk geen bedrag hoeven bij te betalen. Het vergelijken op zich kan al vele euro’s per maand schelen omdat de ene energieleverancier meer vraagt voor zijn leveringsprijzen dan de andere.  De beste energie kunt u vergelijken onder meer dan 35 energieleveranciers dus er zal altijd een goedkope energie aanbieding tussen zitten.