Woningbouwverenigingen mogen vergoeding vragen bij nul op de meter woning

nul-op-de-meter-huis

Een woningbouwvereniging of verhuurder die zijn woningen heeft gerenoveerd tot een nul-op-de-meter woning mogen vanaf nu een vergoeding in rekening brengen aan hun huurders schrijft EnergieGids.nl. De Nul-op-de-meter woningen zijn bijvoorbeeld voorzien van een warmtepomp, zonneboiler, en zonnepanelen. Door een vergoeding in rekening te brengen kan de verhuurder de investeringen weer terugverdienen.

Energieprestatievergoeding moet redelijk zijn voor de huurder

De huurder moet wel een vergoeding betalen die in alle redelijkheid is vastgesteld, daarover moeten de huurder en verhuurder in samenstemming zijn. Een nul-op-de-meter woning produceert voldoende energie of meer zelfs om in de eigen energiebehoefte te kunnen voldoen. Het betreft hier een renovatie van een bestaande woning. Er word bijvoorbeeld gevel isolatie geplaatst, een zonneboiler en warmtepomp zodat de bewoner gebruik kan maken van restwarmte bijvoorbeeld. Ook zorgen zonnepanelen op het dak ervoor dat men zijn eigen energie kan opwekken.

Kosten voor nul-op-de-meter woning terugverdienen

Een verbouwing tot een nul-op-de-meter woning kost ongeveer €15000 en voor een particulier die een eigen koopwoning bezit zal dit een enorme investering zijn, voor woningbouwverenigingen en verhuurders is het een investering die zichzelf snel kan terugverdienen met de nieuwe wet.  Minister Blok is nog wel bezig met een regeling dat huurders moet beschermen tegen een te hoge stijging van de woonlasten met een NODM woning.

Woonlasten worden lager na duurzame verbouwing

Voor de huurders zullen de woonlasten omlaag gaan en ondanks de energieprestatievergoeding zullen ze nog altijd goedkoper uit zijn. De woningbouwverenigingen moeten hun woningen dermate aangepast hebben in 2020 zodat het maximaal een energielabel B zal hebben.